SEMNAȚI Declarația de la Dublin

Medicii din România, în special cei cu specialitate obstetrică-ginecologie dar nu numai, sunt invitați să se alăture celor peste 1.000 de colegi din toată lumea care au semnat până acum Declaraţia de la Dublin privind Sănătatea Femeii Însărcinate.

Această declarație afirmă că avortul nu este o soluţie, nici atunci când sănătatea femeii însărcinate este în pericol. Există o diferenţă fundamentală între avort şi tratamentele medicale efectuate pentru salvarea femeilor însărcinate, atunci când viaţa le este pusă în pericol, chiar dacă acest tratament duce în final la moartea fătului, se afirmă în declarație.

Dezvoltând ideea, medicii susţin că interzicerea avortului prin lege nu pune cu nimic în pericol viaţa femeilor care suferă complicaţii în timpul sarcinii, medicii având datoria să acorde tratamentul necesar şi să nu recomande avortul ca alternativă.

Unul dintre argumente este acela că în Irlanda şi Chile, ţări unde avortul este ilegal, rata mortalităţii femeilor însărcinate este printre cele mai mici din lume (mai mică chiar şi decât cea din SUA), tocmai pentru că medicii se străduiesc să facă apel la toate alternativele de tratament existente şi să salveze viaţa copilului în acelaşi timp.

Declaraţia a fost prezentată la Simpozionul de Îngrijire Medicală a Femeii Însărcinate, care a avut loc în anul 2012 la Dublin și rămâne deschisă spre adeziune până în anul 2016.

„DECLARAȚIA DE LA DUBLIN” PRIVIND SĂNĂTATEA MATERNĂ

„Ca practicieni cu experiență și cercetători în obstetrică și ginecologie, afirmăm că avortul direct – distrugerea intenționată a copilului nenăscut – nu este necesar din punct de vedere medical pentru a salva viața unei femei.

Noi susținem că există o diferență fundamentală între avort și tratamentele medicale necesare, care se fac pentru a salva viața mamei, chiar daca rezultatele unor astfel de tratamente duc la pierderea vieții copilului ei nenăscut.

Confirmăm că interzicerea avortului nu afectează în nici un fel accesul femeilor gravide la asistența medicală optimă pentru ele.”

SEMNAȚI AICI